dijous, 27 de setembre de 2012

Moció per l'avortament lliure, gratuït i segur


Donat que:

Amb motiu del 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament, fem nostra la proposta que va sorgir el 1990 de les feministes llatinoamericanes i caribenyes d'adoptar un dia de reivindicació anual pel Dret al Propi Cos.

Davant de la reforma legislativa anunciada pel Ministre de Justícia, el conservador Alberto Ruíz Gallardón, manifestem la nostra rotunda oposició a una reforma que suposa un retrocés en matèria dels drets de les dones i un intrusisme inacceptable de les doctrines ultraconservadores de la jerarquia eclesiàstica impròpies d’un estat laic.

25 anys va trigar el PSOE a fer una tímida reforma de la llei avortament, amb la qual va defraudar a gran part del moviment feminista, per timorata i limitadora de la mateixa. Però ara arriba el PP i a través del seu ministre de Justícia, segueix aprofundint en propostes que atempten contra la llibertat de les dones i ens anuncia una restricció no sobre l'última llei d'avortament, sinó sobre l'anterior.

Ates que el Ministre de Justícia pretén utilitzar-nos a les dones com a mercaderia per congratular-se amb les seves retrògrades bases socials i amb els seus aliats estructurals, entre ells l'Església. A més, es permet contínuament una intromissió i il·legítima i insuportable en la vida de les dones, pretenent imposar al conjunt de la societat els seus principis morals, soscavant el principi de aconfessional de l'Estat.

Donat que les dones, després de dècades de "democràcia" seguim sent ciutadanes de segona classe, on drets fonamentals, com el dret a decidir sobre la nostra vida, segueixen tutelats i fins i tot poden ser aniquilats, i continuen sent objecte de retret penal.

Fins ara, la reforma de la Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs no s'ha concretat en una proposta de text jurídic. No obstant, el PP a través del seu Ministre de Justícia, fa públiques les modificacions que contemplen introduir, per provocar titulars que 1) desviïn l'atenció mediàtica de les greus mesures que estant adoptant i 2) acontentin al seu electorat més conservador decebut per la pujada d'impostos. Casualment, els dos anuncis més greus de la reforma de la Llei de l'avortament s'han produït després d'aprovar l'apujada de l'IRPF i les de l'IVA.

Relacionem a continuació les propostes de modificació i les seves conseqüències directes:

Supòsit de malformació del fetus:

  • Eliminar el supòsit de malformació del fetus com a causa per interrompre l'embaràs, suposa un greu atemptat contra la llibertat i la salut de les dones, a les que s'obligaria, en contra de la seva voluntat, a mantenir un embaràs de forma forçada.

  • La mesura suposaria haver de sortir a l'estranger per a poder interrompre els embarassos no desitjats. Només les dones amb recursos econòmics podrien fer-ho. Aquesta mesura seria especialment greu per a les dones en situació de pobresa. Ens tornaríem a trobar amb un augment dels avortaments clandestins amb els riscos per la salut que comporten.

  • Aquesta reforma retornaria els drets de les dones a etapes preconstitucionals i seria un menyspreu inacceptable als criteris científics i a les lluites feministes, protagonistes del progrés social i de conquestes que han revertit en el bé col·lectiu i la construcció d'una societat més justa. L'atemptat contra la llibertat de les dones és del tot inacceptable.

Recordem al Ministre Gallardón que Espanya va ratificar al 1983 la Convenció de les Nacions Unides sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) on proclama, en el seu article 16.e) Los mismos derechos a decidir libre y responsablemente el número de sus hijos y el intervalo entre los nacimientos y a tener acceso a la información, la educación y los medios que les permitan ejercer estos derechos.

Per tant, retrocedir a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals que daten del 1979 i tenir per a les dones una legislació retrograda al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans.


Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:


  1. Demanar al Ministeri de Justícia que en la modificació de la Llei,  la Interrupció Voluntària de l’Embaràs surti del Codi Penal.

  1. Demanar a les autoritats competents, l’accés universal i cobertura legal en les interrupcions voluntàries de l’embaràs i  que es reguli l’objecció de consciencia, per tal que es garanteixi que en els hospitals públics sempre hi hagi un professional que la pugui practicar.

  1. Que es fomenti l’educació i informació en matèria de sexualitat y mètodes anticonceptius, així com informació i recolzament a les dones sobre la matèria.

  1. Transmetre aquests acords al Ministeri de Justícia, als Grups polítics del Congres dels Diputats, i a la plataforma pel Dret al Propi Cos.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada